בעיות פוריות לא מוסברות
כ- 20% מהזוגות התת-פוריים הם בעלי פרמטרים תקינים בבדיקות הרוטיניות הן אצל הגבר והן אצל האישה ומוגדרים כתת פוריים על רקע בלתי מוסבר כלומר בעלי בעיות פוריות לא מוסברות.
בשנים האחרונות, פותחו שיטות אבחון מתקדמות בכדי לנסות ולאתר את מקור הבעיה ולפתור בעיות פוריות לא מוסברות אצל גברים
הבדיקות המומלצות במקרי בעיות פוריות לא מוסברות:
- אבחון מורפולוגי של הזרע במיקרוסקופ בהגדלה גדולה
- בדיקת הלוספרם לבדיקת נוכחות שברים בחומר התורשתי של הזרע
- תרבית לחיידקים בזרע
בדיקות האבחון לבחינת בעיות פוריות לא מוסברות כוללות:
אבחון מורפולוגי (מבני) של תאי הזרע במיקרוסקופ בהגדלה גדולה MSOME
לבירור המבנה העדין של תאי הזרע שבתנועה (תאים פונקציונאלים). כאשר האריזה של החומר התורשתי בראש תא הזרע היא נכונה, אזי מבנה הגרעין מקבל צורה אובלית כפולה וסימטרית עם מרקם מאוד ספציפי. מבנה גרעין התא, כולל השגיאות שבו, מתייחס באופן אישי לכל גבר ומהווה כטביעת אצבע שלו
שונה מבעלי החיים שבהם כל תאי הזרע דומים להפליא אחד לשני, אצל האדם ישנם צורות רבות ומשונות ועל המורפולוג לזהות אילו מהן תקינות. ידע זה נצבר ע”י עובדי המעבדה שלנו במחקרים שבוצעו במשך כ-20 שנים באמצעות המיקרוסקופים אלקטרונים החודר והסורק.
אנו מציעים לזוגות שבהם הסיבה לתת פוריות אינה ידועה להיבדק בבדיקה זו כדי להבין האם תת-הפוריות נובעת ממורפולוגיה שגויה. הפגמים המורפולוגיים נרשמים במחשב ואז מוציאים פלט של אחוז התאים התקינים מורפולוגית בעדיפות 1 ו-2 שלהם יש פוטנציאל הריוני גבוה יותר.
במידה ומתגלים ערכים לא תקינים בבדיקה זו, נמליץ לזוג לבצע הפריה חוץ גופית, כאשר ביום שאיבת הביציות של האישה נמיין את תאי הזרע התקינים ביותר מבחינה מורפולוגית וכך נוכל להתגבר על בעיית הפוריות של הזוג.
בדיקת הלוספרם
בדיקת הלוספרם – בדיקה לשלמות אריזת החומר התורשתי הארוז בגרעין תא הזרע. בבדיקה זו נעשית צביעה מיוחדת המאפשרת להבחין בין תאי הזרע בהם ה-DNA שמור לתאי הזרע בהם ישנם שברים ב DNA. בבדיקה נבחנים כ-500 תאי זרע ומשוקלל אחוז התאים שאינם תקינים. ערך זה נקרא %DFI ((DNA Fragmentation Index.
בשתי הבדיקות הללו נבדקים למעשה פרמטרים המבטאים את שלמות ואריזת החומר התורשתי, ה-DNA, הנמצא בראש תא הזרע והמעורב בתהליך ההפריה בעובר המתפתח. תא הזרע מכיל את כל החומר התורשתי שהזכר מעביר לעובר.
חומר תורשתי זה מאורגן ב-23 כרומוזומים כשהם ארוזים ודחוסים בצורה קפדנית ביותר בגרעין תא הזרע. במהלך אריזה של החומר התורשתי בראש תא הזרע מוסרות כל מולקולות המים וראש התא הופך להיות גביש חד מאוד בעזרתו תאי הזרע מפלסים דרכם דרך המכשולים בתעלה הנקבית. הדחיסה באריזה זו מגיעה לגודל מזערי של 2 על 5 מיקרון מטר. גודל זה קטן פי 500 פעם מהגודל שהגרעין מקבל בתוך הביצית לפני שהוא מתלכד עם גרעינה.
אריזת ה-DNA היא פרמטר חשוב (ממש כמו קיפול של מצנח שחייב להיות מדויק כדי שמצנח יצליח להיפתח) וזאת מכיוון שה-DNA בראש תא הזרע חייב להיפתח כאשר תא הזרע חודר לתוך הביצית ואז להתלכד בצורה מסודרת עם הכרומוזומים שנמצאים בביצית. אם ה-DNA דחוס מידי, יהיה קשה לביצית לשחרר אותו וזה יכול לגרום לבעיות הפריה. מאידך, אם הוא לא ארוז מספיק חזק, החומר התורשתי יכול לקבל נזקים מאנזימים שונים במעבר מהתעלה הזכרית לתעלה הנקבית בדרכו להפרות את הביצית.
תרבית לחיידקים בזרע
זיהומים חיידקים במערכת המין של הגבר מהווים גורם סיכון לבעיות פוריות. הם לא חייבים להקטין את הסיכוי להרות, אך עלולים לפגוע באיכות הזרע ולהקטין את אחוזי ההצלחה בהשגת הריון.
קל מאד לאתר זיהומים אלה ע”י ביצוע תרבית לחיידקים בנוזל הזרע וקל לטפל בהם ע”י נטילת אנטיביוטיקה מתאימה, כאשר מתגלה זיהום כזה.