הסבר לתוצאות בדיקות במרכז
כדי שלא יהיה לכם ספק
מידע למטופלים במרכז
לאחר ביצוע הבדיקות במרכז ברטוב נשלח למטופל דו”ח עם תוצאות הבדיקות.
הדו”ח יכול לכלול הסבר לתוצאות הבדיקה עם הנחיות להמשך טיפול.
ריכזנו עבורכם הסברים על ההערות המופיעות בדוחו”ת.
בכל מקרה, במידה ואינכם מבינים, נשמח לעמוד לשירותכם להסברים נוספים.
כאשר אנחנו רוצים לבדוק לעומק את מצב המורפולוגיה (המבנה) של הזרע, אנחנו סורקים את דוגמת הזרע במיקרוסקופ בהגדלה גדולה פי 6000.
הגדלה זו מאפשרת לנו לאבחן את הזרע לפרטי פרטים ולגלות בעיות שלא תמיד ניתן לראות בבדיקת זרע רגילה.
במהלך הבדיקה אנחנו צופים על מדגם של תאי זרע, בדרך כלל 150 תאים במדגם, התאים הראשונים שעוברים בשדה המיקרוסקופ באופן רנדומלי. בבדיקה אנחנו מתייחסים אך ורק לתאי זרע בתנועה, כיוון שרק תאים אלה פונקציונליים (בבדיקת זרע רגילה המורפולוגיה נמדדת בתאים נעים ושאינם נעים).
את המורפולוגיה אנחנו מחלקים ל4 דרגות של עדיפות: החל מהעדיפות הטובה ביותר – עדיפות ראשונה, ועד לעדיפות הנמוכה ביותר – עדיפות רביעית.
המחקרים שלנו מצביעים על כך שהתאים בעדיפות ראשונה ושנייה הם אלו בעלי פוטנציאל גבוה להביא הריון בר קיימא ולכן בתשובה לבדיקה אנחנו מציינים מה כמות ואחוז התאים בעלי המורפולוגיה בעדיפות הראשונה ושנייה.
הפגמים המורפולוגיים שקובעים את דרגת המורפולוגיה, מתרכזים בעיקר בראש תא הזרע – שהוא האזור המשפיע ביותר על הסיכוי להשיג הריון כאשר מדובר בתהליך של IVF בשיטת המיקרו-מניפולציה (IVF-ICSI).
ישנם מקרים בהם לא נראו תאי זרע בעדיפות מורפולוגית ראשונה או שניה במדגם שנבדק. במקרים אלו אנו מעלים את המדגם ל200 תאי זרע ואם עדיין לא נראים תאים בעדיפות ראשונה או שנייה, אנחנו מציינים מה אחוז התאים בעדיפות מורפולוגית שלישית. גם תאים אלה יכולים להביא הריון ולידת ילד, אך הסיכויים יורדים.
עדיין כדאי לבחור תאים אלה להזרקה לביציות ולא להשתמש בתאים לא ממוינים שיכולים להיות בעדיפות רביעית או פחות.
בנוסף, ייתכן כי ביום טיפול הIVF, כאשר נחפש במשך שעות רבות תאי זרע תקינים בדוגמת הזירמה, אולי נמצא תאים בעדיפות טובה יותר מעדיפות שלישית. הניסיון מראה שפעמים רבות אכן נמצאים תאים טובים יותר בזמן אמת.
ישנם פעמים שאנו ממליצים לנקוט פעולה מסוימת לפני טיפול הIVF הבא, כדי לנסות ולשפר את המורפולוגיה ולהשיג תוצאות טובות יותר כשנגיע לבסוף לטיפול.
בבדיקת המורפולוגיה בהגדלה גדולה, אנחנו לא רק מדווחים על אחוז התאים התקינים, אלא גם על אחוז התאים המכילים פגמים מסוגים שונים. ישנם סוגי פגמים האופייניים יותר למצב של דליות אשכים = וריקוצל, וכאשר אנחנו נתקלים במצבים אלו, אנו מדווחים עליהם כדי שיהיה ניתן לבדוק האם אכן קיים מצב זה והאם כדאי לטפל בו.
תרבית היא בדיקה שבה זורעים חומר ביולוגי על צלחות גידול של חיידקים ומאבחנים את החיידקים הגדלים בצלחות ושמקורם בחומר הביולוגי שנבדק.
בתרבית זירמה החומר הביולוגי הוא זירמה.
בתרבית שלילית הכוונה שלא התגלו בבדיקה חיידקים פתוגניים הדורשים טיפול.
כאשר בבדיקת התרבית מתגלה זיהום חיידקי, אנחנו מציינים מה שם החיידק הפתוגני שהתגלה. בנוסף, אנחנו מבצעים מבחן רגישות למספר סוגי האנטיביוטיקה ומדווחים לאילו מהן החיידק עמיד (Resistance=R) ולאילו הוא רגיש (Sensitive=S).
באופן זה הרופא המטפל יכול לבחור, לצורך סילוק הדלקת, באנטיביוטיקה המתאימה לטיפול בחיידק הספציפי שהתגלה.
ישנם מספר מצומצם של סוגי חיידקים שעבורם יש סוגי אנטיביוטיקה ידועים מראש ולא מבצעים עבורם מבחן רגישות לאנטיביוטיקה
כאשר בבדיקת המורפולוגיה בהגדלה גדולה מתגלה כי אחוז תאי הזרע שלהם מבנה תקין הוא נמוך, אנחנו ממליצים לבחור את תאי הזרע בעלי המורפולוגיה הטובה ביותר עבור הזרקה לביציות בטיפול IVF.
שיטה זו נקראת “שיטת ברטוב” או בשמה המדעי IMSI.
בשיטה זו שפיתח פרופ’ ברטוב מוגדרים כ80 פרמטרים של מבנה, שרובם בראש תא הזרע, המגדירים מהו תא זרע בעל פוטנציאל גבוה להביא הריון. את מבנה תאי הזרע בוחנים תחת מיקרוסקופ בהגדלה גדולה (פי 6000) – הגדלה זו מאפשרת לנו להראות פרטי פרטים בתאי הזרע.
למעשה, ביום של טיפול הIVF הגבר מביא את דגימת הזרע למעבדתנו ואנחנו סורקים את הדוגמא במשך מספר שעות ומחפשים את תאי הזרע התקינים ביותר מבחינה מורפולוגית (מבנית) שניתן למצוא בדגימה.
כאשר אנחנו מוצאים תא תקין, אנחנו תופסים אותו בעזרת מחט דקה ביותר המחוברת למיקרו-מניפולטור (מכשיר המאפשר לנו להניע את המחט בתזוזות עדינות ביותר במרחקים של מיקרוני המילימטר) ומניחים אותו בטיפה של תאי זרע תקינים.
כך במספר שעות, אנו סורקים את דגימת הזרע ומלקטים את תאי הזרע התקינים מתוכה.
כאשר אספנו מספיק תאי זרע עבור כל הביציות שנשאבו מהאישה ביחידת הIVF, תאי הזרע מועברים ליחידת הIVF להזרקה לביציות.
הזרעה תוך רחמית הוא טיפול פוריות פשוט יחסית שבו לאחר הכנה מתאימה של האישה וביום הביוץ שלה, מנת הזרע מוזרקת ע”י הרופא הגינקולוג ישירות לרחם. באופן זה מדלגים על המחסום הטבעי הראשון לתאי הזרע בגוף האישה – הוא ריר צוואר הרחם.
את מנת הזרע המוזרקת לרחם יש להעביר תהליך של עיבוד, שכן באופן טבעי הנוזלים הטבעיים של הזירמה אינם מגיעים לתוך הרחם. ישנן מספר דרכים להכין את הזירמה להזרעה.
השיטה הבסיסית ביותר כוללת שטיפה בלבד של תאי זרע ואין בה העשרה של אוכלוסיית תאי הזרע.
שיטה נפוצה אחרת גורמת להעשרה של תאי הזרע שבתנועה, כל שלאחר הטיפול במנת הזרע, אחוז ניכר מהם בתנועה. בשיטה זו נכללות השבחות זרע מסוג swim up ו-swim down.
ברוב מוחלט של המקרים, אצל מטופלים שנשלחים להזרעה ישנה כמות טובה של תאי זרע וכן תנועה טובה והעשרה של כמות תאי הזרע שבתנועה לא חיונית כל כך עבורם. לעומת זאת אם ערכי המורפולוגיה (המבנה) של תאי הזרע יהיו נמוכים, הם יתקשו להשיג הריון בטיפול ההזרעה.
מסיבה זו אנחנו ממליצים לבצע השבחת זרע בשיטת מפל צפיפות. שיטה זו מעשירה את אוכלוסיית תאי הזרע שבעלי מורפולוגיה טובה ביותר ומשפרת את אחוזי ההצלחה בהזרעה תוך רחמית.
ישנם מקרים שבבדיקת הזרע אנו רואים סימנים אפשריים לדלקת חיידקית (כגון נפח זירמה מוגבר, ריבוי תאי דם לבנים, צמיגות גבוהה, ירידה חדה בתנועת תאי הזרע ועוד). במקרים אלה אנו ממליצים לשקול ביצוע תרבית זירמה בכדי לברר האם אכן קיים זיהום חיידקי בזירמה. זיהומים חיידקים בזירמה, מקורם לרב בזיהום בבלוטת הערמונית – הפרוסטטה..
ישנם מקרים בהם לא ניתן לזהות תאי זרע בבדיקת הזרע הרגילה. גם לאחר ריכוז מנת הזרע (ע”י סירכוז) וצפייה במיקרוסקופ בחומר שרוכז לנפח קטן.
כאשר קורה דבר כזה, מומלץ לחזור על בדיקת הזרע לאחר כחודש בכדי לראות האם הדבר חוזר על עצמו.
כאשר גם בבדיקת זרע חוזרת לא נמצאו תאי זרע, ניתן להצליח למצוא תאי זרע בכמות קטנה במיוחד (תאי זרע בודדים), בבדיקה מיוחדת הנקראת בדיקת חיפוש תאי זרע במיקרוסקופ בהגדלה גדולה.
שילוב של המיקרוסקופ המיוחד יחד עם שיטת החיפוש שפותחה, מאפשרים לנו למצוא כמות קטנה של תאי זרע ולהשתמש בהם בטיפולי הפריה חוץ גופית בכדי להביא ללידת ילד.
במקרים בהם לא נמצאו תאי זרע בבדיקות רגילות, אנו ממליצים על ביצוע בדיקה במיקרוסקופ בהגדלה גדולה שבה ניתן למצוא תאי זרע, גם כאשר כמותם קטנה ביותר.
כאשר בבדיקה זו נמצאים תאי זרע, אנו מאבחנים כל תא ותא שנמצא בבדיקה מבחינת דרגת התנועה שלו ואיכות המורפולוגית (מבנית). פעמים רבות, סריקה של חלק מהחומר מספיקה בכדי למצוא תאי זרע ולאבחן את מצב הדוגמא ואז אנו עוצרים את החיפוש ומקפיאים את הדגימה. הדגימה הקפואה תשמש כגיבוי בטיפול הפרייה חוץ גופית, בנוסף לדגימה טרייה שנבקש מהמטופל ביום טיפול ההפרייה.
במקרים בהם לא נמצאו תאי זרע בבדיקות רגילות, אנו ממליצים על ביצוע בדיקה במיקרוסקופ בהגדלה גדולה שבה ניתן למצוא תאי זרע, גם כאשר כמותם קטנה ביותר. בחלק מהמקרים לא נמצאים תאי זרע גם לאחר סריקת הדוגמא כולה בסבלנות במשך שעות ארוכות.
במקרים אלה, מומלץ לקיים פגישת ייעוץ עם פרופסור ברטוב או ד”ר רעות ברטוב בכדי להחליט מה עוד ניתן לעשות כדי לנסות למצוא תאי זרע.