הלוספרם

במאמר נעסוק בנושא של בדיקת הלוספרם (בדיקת שבירות DNA בתאי הזרע). הלוספרם  (בדיקת פרגמנטציה של DNA בראש תא הזרע) היא בדיקה חדשנית לאבחון איכותו ושלמותו של החומר הגנטי (DNA) בתאי הזרע.

עד היום בבדיקת זרע שגרתית נבחנו הפרמטרים הבאים: כמות תאי הזרע, תנועתיות ומבנה. לעומת זאת, בבדיקת הלוספרם נבדקת גם השלימות של החומר הגנטי (DNA) בתאי הזרע.

ברטוב, מרכז לפוריות הגבר, הלוספרם

כך למשל, רמת שבירות גבוהה של DNA גורמת במקרים רבים לחוסר יכולת של תאי הזרע להפרות את הביצית, להתפתחות עוברית לא תקינה וכתוצאה מכך להפלות חוזרות ולאי הצלחה בטיפולי הפריון. לכן הבדיקה הזו חשובה לאבחון מלא של איכות הזרע ובהמשך לקבלת הטיפול המתאים.

קצת רקע: בראש תא הזרע מצוי החומר הגנטי שנושא את כל התכונות של האבא, שיועברו אל העובר. החומר הגנטי קרוי DNA והוא מצוי במצב מאורגן ודחוס באזור התחתון של ראש תא הזרע. פרגמנטציה של DNA- זה למעשה שברים ב DNA.

במקרים בהם אחוז גבוה מתאי זרע בעלי פרגמנטציות ב DNA (מעל 30% SDFv) הראו שהסיכוי להצליח בהזרעות קטן מ- 16% ל- 4% (Bungum 2004). לכן הבדיקה הזו נותנת אינדיקציה לרופא האם להמשיך לנסות בטיפולי הזרעות שהסיכוי בהם במקרה כזה נמוך מאוד. במיוחד במקרים בהם למשל גיל האישה גבוה שם עדיף לשקול מעבר מהיר יותר לטיפולי הפריות.

במצבים של זיהומים בדרכי המין הראו שאחוז הפרגמנטציה בתאי הזרע עולה במידה משמעותית. כאשר יש חשד אפילו לזיהום קל ובבדיקת פרגמנטציה רואים SDF גבוה רצוי לתת טיפול אנטיביוטי מתאים ולחזור על הבדיקה לאחר הטיפול.

במקרים רבים לא נמצאת כל בעיה לא אצל הבעל ולא אצל האישה, דבר הגורם לעיתים לתסכול רב אצל בני הזוג. במאמרים רבים הראו שאחוז גבוה של SDF גורם לאחוז הפריות נמוך, לאיכות עוברים נמוכה, להפלות חוזרות ולאחוזי הריונות נמוכים. כאשר מוצאים אצל מטופלים אלו SDF גבוה ניתן לשייך את התוצאות לאיכות הזרע וכמו כן ניתן למצוא סיבה לSDF גבוה כמו: עישון, תרופות מסוימות, מחלות זיהומיות ווריקוצלה.

מספר מחקרים הראו שטיפול באנטיאוקסידנטים כל יום במשך חודשיים משפרים את המצב. רצוי לקחת את הטיפול כחודשיים שלושה לפני טיפולי הפוריות.

שיתוף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

מאמרים נוספים

WordPress Video Lightbox

לייעוץ, וקבלת עזרה. השאירו פרטים

או חייגו 073-3744845